Followers

...✿ !..BlogAtirah..! ✿...

26 Sep 2012

Sebab Sakit Kepala/Migrain..


Hey!Assalamualaikum!ehm.. Sape selalu sakit kepala mcm aku? Selalu je sakit, ha kadang2 pening pun ada. Bahaya jugak sbb sakit kepala ni. Ataupun dikenali sebagai migrain. Kalau blh tak payah kerap makan ubat spt ubat panadol ker, apa ker. Sebab kalau kita selalu sakit kepala kan,kita telan ubat tuh,lama2 akan ada kesan sampingan.

Sebab sakit kepala mungkin terjadi:
1-Tengok Tv terlalu lama.
2-Terdedah kat cuaca panas.
3-Tekanan/stress.
4-Alergi.
5-Tak cukup tidur.
6-Terbau asap rokok.

Cuba tengok kat pemandangan hijau pagi2,apa rasa. Mesti rasa tenang kan? Kadang2 sakit kepala aku ni datang dgn tiba2 tak tahu kenapa. Risau jgk aku :(. So,kalau rasa sakit kepala tu, jgn amalkan sgt telan ubat panadol,KK, and yg sewaktu dgnnye. Sekali dah la. Sbb ubat tu kan kuat. Ramai jgk yg nasihat kat aku. Lagi satu.baik amalkan cara tradisional je drpd dok telan ubat.


Nak tahu lebih lagi tak?? baca nih(penting!!)

Penyebab yg paling ketara:
  • Kopi – sekiranya anda sakit kepala pada waktu pagi setelah tidur lewat malam, ia mungkin menandakan penarikan kafein.
  • Komputer – berhenti setiap 20 minit untuk meregangkan leher dan belakang anda.
  • Silau – keletihan mata boleh buat anda sakit kepala. Elak keletihan mata dengan meletakkan lapisan anti-reflektif pada cermin mata dan anti-silau pada monitor anda.
  • Makan dan minum – jarak yang panjang antara masa makan boleh menyebabkan sakit kepala. Juga pastikan anda minum air secukupnya.
  • Relaks – sakit kepala cenderung menjadi teruk dalam usia 30an dan 40an anda. Ini mungkin kerana stres, tekanan dan ini adalah masa yang sibuk dalam kehidupan.
  • Ubat – sesetengah sakit kepala adalah kesan sampingan pengambilan ubat tertentu. Jangan berhenti makan ubat yang dinasihatkan oleh doctor tetapi anda sentiasa boleh bertanya andai ada pilihan lain.

Kalau rasa teruk sgt baik jgn simpan. pergi la jumpa doktor,coz pernah aku punya kawan selalu sakit kepala.sah2 ada migrain. ingat.

1 comment:

Globe-Rider said...

I slalu kene migraine..
dulu slalu amik ubat, tapi skrg amik ubat klu migraine teruk sgt smpai x boleh bukak Mata dan my jaws gigit sbb sakit sgt..
I slalu bile ade tande nk dpt migraine, I mkn chewing gum dulu yg flavour dia strong mint, mcm air waves..

I mmg sensitive kt bau asap rokok..